Judo mindenkinek

A judo egy testnevelési rendszer. Japánban az óvódától az egyetemig erre épül az iskolai testmozgás. Ha csak azt tekintjük, hogy Japán a világ egyik vezető hatalma lett, és itt élnek legtovább az emberek (10 évvel hosszabb az átlagéletkor mint Magyarországon), akkor feltétlen figyelemmel kell kísérnünk, miképpen érték ezt el.

A természeti környezet és az iparosítás között meglévő problémák mellett sikerült megőrizniük lelki békéjüket, és az új világ kihívásainak megfelelniük. Ezt tükrözi a civilizáció ártalmainak nagyon ellenálló emberi szervezetük. Mindenképpen ajánlatos a legjobbtól tanulni, hogy ne kelljen a jólét hajnalán végigjárni egyéb rögös utat.

A gyermekkor meghatározó az ember életének alakulásában. Első állomásként a mi társadalmunk az óvodai foglalkozásokra épít, ezért kell elkezdeni a legjobban bevált életviteli minták átvételét már ebben az életkorban. Ismertessük meg a gyerekekkel a judo alapjait. Nem kell hozzá más, csak néhány szőnyeg. A kicsik megtanulják a fegyelmezett együttdolgozás élményét. Akik ebben a formában készülnek az iskolai életre, előbbre tartanak társaiknál. Összegezve elmondhatjuk, hogy a judo az 5 évesektől a 70 évesekig ajánlható minden korosztálynak, nemre való tekintet nélkül.

Ez a 2017-es edző tábor felnőtt csapataVélemény, hozzászólás?